Ben jij er komend jaar weer bij?

Absoluut!

47%
Zo af en toe

28%
Nee

24%

Stemmen: 144

Speler van de week

Naam:
Marouane Hamdoune
Leeftijd
31
Positie:
Basisspeler

Interviews
Meest recente interviews

De carrière van... Maikel Aerts

Gepost door:Remy // 2008-08-26 00:00:00 // 4008 keer bekeken

In 2002 kon promovendus RBC zijn ontegenzeggelijke kwaliteiten goed gebruiken en de omstreden doelman zelf was blij met een nieuwe kans. In Roosendaal groeide hij uit tot n van de beste keepers van de eredivisie. RBC wist hem drie seizoenen voor de club te behouden, voordat hij naar Feyenoord verkaste. Hij redde het er niet en kreeg veelvuldig te maken met blessureleed. We blikken terug op de loopbaan van Maikel Aerts tot nu toe. Over een topkeeper zonder topcarrire.

Maikel Aerts werd geboren op 26 ju

Naam:Maikel Aerts
Geboortedatum:26 juni 1976
Geboorteplaats:Eindhoven
Positie:doelman
----
seizoenclubduelsgoals
1994/1995FC Den Bosch

10

0

1995/1996FC Den Bosch

0

0

1996/1997FC Den Bosch

1

0

1997/1998

FC Den Bosch

0

0

1998/1999FC Den Bosch

32

0

1999/2000FC Den Bosch

34

0

2000/2001FC Den Bosch

30

0

2001/2002Germinal Beerschot

9

0

2002/2003RBC Roosendaal

17

0

2003/2004

RBC Roosendaal

34

0

2004/2005RBC Roosendaal

21

0

2005/2006Feyenoord

8

0

2006/2007Feyenoord

0

0

2006/2007

Willem II

7

0

2007/2008Willem II

20

0

ni 1976 in Eindhoven. De neef van drievoudig K-1 kampioen Peter Aerts begon op zesjarige leeftijd bij Wilhelmina Boys uit zijn woonplaats Best. Aanvankelijk speelde hij in de spits en was hij telkens topscorer, maar na twee jaar verkoos de jonge Aerts een plaats onder lat, omdat een keeper niet zoveel hoeft te lopen. Op zijn twaalfde werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van PSV. Als zeventienjarige was hij twee keer reserve bij het eerste elftal achter zijn idool Hans van Breukelen. Na het ontslag van trainer Aad de Mos zag het er echter niet naar uit dat hij nog een kans zou krijgen, waarna Aerts besloot als amateur naar FC Den Bosch te gaan. Door blessures bij zijn concurrenten kwam hij in zijn eerste seizoen direct tot tien wedstrijden in de eerste divisie. De eerste jaren in Den Bosch werkte hij s ochtends bij een meubelfabriek om zich s middags te melden voor de training, totdat hij op zijn negentiende een volwaardig contract kreeg.

Stempel
De jonge prof ging in mei 1997 zwaar in de fout toen hij tijdens een feestje cocane gebruikte. In het Nederlandse betaalde voetbal was Aerts de eerste die op doping werd betrapt. De schorsing duurde een jaar, van het stempel kwam hij niet meer af. Nog steeds wordt hij met onder anderen Adrian Mutu, Diego Maradona en Martina Hingis genoemd onder de cocanegebruikers in de sport als zich een nieuw geval voordoet, zoals laatst bij de zaak Tom Boonen. Een aardig rijtje, maar niet in deze context.

Na zijn schorsing kwam Aerts ijzersterk terug en was hij drie jaar eerste keeper van Den Bosch. De club werd kampioen van de eerste divisie, degradeerde meteen weer, maar behaalde vervolgens opnieuw het kampioenschap. De keeper maakte een goede indruk en wekte de interesse van meerdere Engelse clubs. In de zomer van 2001 tekende hij een vierjarig contract bij Wolverhampton Wanderers uit de First Division (het tweede niveau). FC Den Bosch ving 2,5 miljoen gulden voor de 25-jarige Aerts.

Twee weken later werd bekend dat de transfer alsnog was afgeketst. In eerste instantie werd geen oorzaak genoemd. Wolverhampton liet wel weten dat het niet aan de kwaliteiten van Aerts lag. De geruchten die volgden werden al snel bevestigd. Naar aanleiding van zijn verleden wilden de Engelsen Aerts een drugstest laten ondergaan, maar de doelman weigerde. Later bekende hij in zijn vakantie opnieuw drugs te hebben gebruikt. Bij FC Den Bosch was vervolgens geen plaats meer voor hem. De club had al een vervanger voor Aerts aangetrokken en had daardoor vier keepers onder contract. Den Bosch dreigde met een arbitragezaak, maar zag daar uiteindelijk vanaf.

Nog meer tegenslag
Enkele maanden later werd hij voor de rest van het seizoen verhuurd aan Germinal Beerschot Antwerpen. Hij kwam bij de Belgen in beeld via Wil Coort, die destijds keeperstrainer van Ajax was en eerder met Aerts had gewerkt bij Den Bosch. Toen Ajax Joey Didulica terughaalde van haar voormalige satellietclub, werd Aerts naar voren geschoven als vervanger. Na negen duels raakte hij echter geblesseerd aan zijn enkel en was zijn seizoen voorbij.

Ook buiten het voetbal kreeg Aerts door de jaren heen enkele zware tegenslagen te verwerken. Zo werd een van zijn beste vrienden op klaarlichte dag doodgeschoten. Daarnaast raakte zijn vrouw Katja betrokken bij een ernstig auto-ongeluk, waar ze een whiplash aan overhield.

In de zomer van 2002 keerde Aerts terug in de eredivisie en wel bij het gepromoveerde RBC. Hij tekende voor twee jaar. De doelman had maar een paar wedstrijden nodig om in beeld te geraken bij andere clubs. Het duurde echter ook niet lang voordat hij last kreeg van zijn schouder. Artsen konden geen oorzaak noemen, totdat de Belgische schouderspecialist dokter Declercq ontdekte dat er weinig meer over was van het gewricht. Na een operatie volgde een maandenlange revalidatie, waardoor de Eindhovenaar de gehele tweede seizoenshelft aan zich voorbij moest laten gaan.

Toptijd
Het seizoen 2003/2004 zou voor RBC het beste in de historie worden. Ook Aerts had een topjaar. Hij bleef fit, keepte alle wedstrijden en had de clubs voor het uitkiezen, terwijl RBC hem een nieuwe aanbieding deed. Onder anderen NAC en Willem II spraken met de doelman. Bij de Tilburgers, die een paar jaar eerder nog hadden afgezien van Aerts vanwege zijn verleden, zou de toenmalige RBC-trainer Robert Maaskant na dat seizoen aan de slag gaan, waardoor verwacht werd dat een overgang snel beklonken zou zijn. Volgens zaakwaarnemer John Linse kwam er steeds meer belangstelling vanuit het buitenland en had elke Nederlandse club die op zoek was naar een keeper zich gemeld voor Aerts. Dat bleek wel toen zijn naam in verband werd gebracht met PSV en Feyenoord. Laatstgenoemde club werd concreet en legde de doelman vast voor liefst vijf jaar. Hoewel Aerts liever meteen naar Feyenoord was gegaan, werd hij het eerste jaar nog verhuurd aan RBC, omdat de Rotterdammers al meerdere keepers onder contract hadden. Wel werd de afspraak gemaakt dat hij per direct kon worden opgeroepen.

Zoals iedere doelman zat ook Maikel Aerts er wel eens naast, maar in zijn laatste jaar in Roosendaal behoedde hij RBC vooral voor nog grotere nederlagen. Zo werd met 4-1 verloren van PSV, terwijl Aerts twee strafschoppen keerde. Aan het eind van de rit was RBC veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie, waardoor zijn Roosendaalse periode met zes wedstrijden werd verlengd. Elvis Hammond en Pius Ikedia groeiden uit tot de smaakmakers, maar ook Aerts was beslissend. Hij verrichtte veel knappe reddingen en was zelfs in aanvallend opzicht belangrijk. In het met 4-0 gewonnen duel tegen FC Volendam was de keeper goed voor twee assists. RBC wist vervolgens lijfsbehoud veilig te stellen. Ik had maar n missie in de nacompetitie en dat was alles uit dat doel rammen. Het was een hele opluchting om te vertrekken bij een club die voor de eredivisie behouden bleef. Mijn periode bij RBC kan ik als prettig omschrijven. RBC is een warme en relatief kleine club, die het met de middelen die het heeft goed heeft gedaan, aldus Aerts later.

De wissel
Tijdens zijn laatste jaar bij RBC had hij al een aantal keren meegetraind bij Feyenoord, maar in 2005 kon hij dan echt naar Rotterdam. Uit het rugnummer 1 sprak vertrouwen, maar Patrick Lodewijks begon het seizoen onder de lat. Toen die geblesseerd raakte kreeg Aerts zijn kans. Hij maakte echter een twijfelachtige indruk en was het volgende slachtoffer van de Kuipvrees. Het dieptepunt kwam in de thuiswedstrijd tegen FC Twente. Aerts blunderde en vroeg in de rust om een wissel. Trainer Erwin Koeman gaf gehoor aan dat verzoek en liet de doelman vervolgens volledig links liggen. Aerts trainde bij Jong Feyenoord en zelfs toen de tweede, derde en vierde doelman geblesseerd waren, nam Koeman hem niet als reserve in de selectie op.

Aerts had duidelijk geen toekomst meer bij Feyenoord. Vitesse deed een poging hem over te nemen, maar de transfer bleek niet haalbaar. Ook een proefperiode bij West Bromwich Albion liep op niets uit. In januari 2007 verloste Willem II hem van Feyenoord. De Tilburgers huurden hem voor de rest van het seizoen, terwijl ook RKC interesse had getoond. Na zeven duels raakte hij tijdens de training ernstig geblesseerd aan zijn arm. De revalidatie kostte hem een half jaar. Desondanks nam Willem II hem definitief over. In die zeven wedstrijden had Aerts namelijk vier keer de nul gehouden, onder andere in de Kuip, bij de 0-0 tegen Feyenoord.

Tegen Roda JC maakte hij zijn rentree. Willem II won met 1-0, maar in de slotfase van dat duel blesseerde hij zijn knie. Herstelperiode: twee maanden. Toen hij weer fit was heroverde Aerts direct weer zijn basisplaats van talent Kenneth Vermeer. Hij verdedigde twintig wedstrijden het doel van Willem II, maar daarna sloeg het noodlot opnieuw toe. Uit tegen Ajax brak hij zijn linkerkuitbeen. Daarnaast scheurde de mediale enkelband af. Opnieuw moest hij geopereerd worden en revalideren. Als ik iets heb is het metn ernstig, verzuchtte Aerts. Nu traint hij weer mee en voor komend seizoen is hij de onbetwiste nummer 1 van Willem II. Ter afsluiting een zin die Aerts uitsprak nadat hij zijn kuitbeen brak: Het leven komt zoals het komt

Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd