Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

73%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

27%

Stemmen: 33

Speler van de week

Naam:
Anass el Gamali
Leeftijd
30
Positie:
Middenvelder

Interviews
Meest recente interviews

En Mep blijft gewoon zitten

Gepost door:Remy // 2006-08-02 00:00:00 // 3241 keer bekeken

(Deze column dateert van 4 januari 2006)

In de zomer van 2002 maakte RBC kennis met Rob Meppelink. Sindsdien vervult hij de rol van manager voetbalzaken en wordt hij geacht de lange termijn in de gaten te houden. Meppelink zorgde jaar na jaar voor een (voor RBC-begrippen) goede selectie. Iedereen (dus ook ikzelf) was lyrisch over de inmiddels bijna 40 jaar oude man uit Wateringen. Na 3,5 jaar ga ik echter steeds meer twijfelen

Rob Meppelink heeft een verbluffend netwerk en contacten over de hele wereld. Zo presenteerde hij ons vol trots onder andere Ebrima Sillah (2x), Robert Molenaar, Danny Hesp, Pius Ikedia, Sammy Youssouf, Paul de Lange en Elvis Hammond. Meppelink bleek ook erg blij met zichzelf. Ik ben er elke keer in geslaagd een volwaardige selectie bij elkaar te krijgen. Dat heb ik helemaal zelf gedaan h! Denk maar niet dat ik hulp krijg van ook maar n scout.

Toch is ook duidelijk geworden dat je iemand niet kan contracteren op basis van een videoband, twee trainingen of naam. Spelers als Wooter en Hakansson genoten die bekendheid in voetballand, maar hadden beiden al langere tijd weinig tot niets gepresteerd. Ze werden met veel bombarie binnengehaald, beiden vielen echter genadeloos door de mand bij RBC. Onbegrijpelijk dat Nordin Wooter nu op de loonlijst staat bij Panathinaikos Daarnaast dacht onze manager voetbalzaken wel zonder spelers als Den Ouden, Vos en Oliseh te kunnen, iets waar hij later ongetwijfeld spijt van gehad moet hebben.

Ook dit seizoen ziet het er op het welbekende papier aardig uit, maar vergeleken met andere eredivisieclubs is RBC toch een zwakke broeder. Alleen Heracles heeft duidelijk minder spelersmateriaal, maar die hebben al mooi 19 punten in de pocket. Bovendien is het middenveld totaal vergeten en duidelijk onderbezet. Een middenvelder stond in de planning, maar ja, toen kwam Paul Kpaka, een buitenkansje, aldus Meppelink. Helaas kan ook RBC het geld maar n keer uitgeven. Het is geen schande dat je met n van de laagste begrotingen ook wat minder kwaliteit bezit. We hebben echter met zn allen Rob Meppelink 3,5 jaar lang overschat. Ook de spelers spreken over een gebrek aan kwaliteit in de selectie. Of doen ze dit om hun eigen falen te verbloemen ?

Op zich is het natuurlijk fantastisch dat je Ali Elkhattabi aan je kunt binden, maar de spits, en ook Acua, presteren ondermaats. De jonge Marcelino was op voorhand al d revelatie van de eredivisie, maar lijkt niet door te hebben dat hij speelt bij RBC, waar hij moet zorgen voor assists en doelpunten in plaats van dat hij moet grossieren in trucjes, die zelfs steeds vaker mislukken. Je kunt je natuurlijk afvragen of Meppelink daar wat aan kan doen, iedern denkt immers met Elkhattabi kwaliteit binnen te halen. Rob Meppelink blijft volhouden dat hij wederom voor een goede selectie heeft gezorgd. Waarom die kwaliteit er niet uitkomt? Dat is Dolfs pakkie-an, aldus Meppelink. De heer Meppelink mag ook wel eens in de spiegel kijken! Hij is toch ook niet voor niets naast Roks op de bank gaan zitten? Hij kan toch ook zijn mond open doen? Door zijn dubbelrol kan hij werken met zijn eigen selectie en dat blijkt nog niet mee te vallen. Het is duidelijk dat het Dolf Roks niet lukte om de boel op de rails te krijgen, maar hij is niet de nige die blaam treft. Spelers, technische staf n bestuur zijn verantwoordelijk, dus k de heer Meppelink!

Zijn visie op de lange termijn bleek ook niet de juiste. In RBCs goede jaren is er niet adequaat gereageerd en heeft de club geen grote stappen gezet. Zekerheidjes binnen de organisatie werden aan de kant geschoven of stapten zelf op. De club is diep gezonken en bevindt zich momenteel, in alle opzichten, zelfs een aantal meters nder de grond. Door de toenemende financile problemen werden geen vervangers aangesteld om de vrijgekomen belangrijke posities op te vullen. RBC wordt nu geleid door twee man en een ja-knikkende vrouw die volgens mij nog nooit zelfstandig een beslissing heeft genomen. Bovendien doet ze domme uitspraken in de media (al voor het ontslag van Roks geeft mevrouw toe dat Robert Maaskant op het lijstje opvolgers staat), een manager beleid en communicatie zou beter moeten weten. Hoe kan er gewerkt worden met zo weinig mensen? De n heeft zijn handen vol aan zijn supermarkt en moet daarnaast ook een betaald voetbal organisatie leiden. En de ander moet een bepaald meerjarig traject in de gaten houden, zich orinteren op de transfermarkt en stond tot voor kort ook nog op het trainingsveld.

En wie heeft Roks dan gecontracteerd? Inderdaad, Meppelink. Hij heeft zijn vriend opgevist bij de amateurs van Kloetinge. Bovendien stond Roks al klaar voordat zijn voorganger Van Dijk berhaupt verteld was dat hij mocht vertrekken. Geen nette manier van werken, lijkt me. Tot mijn grote opluchting is Meppelink himself in ieder geval niet de opvolger geworden van de pas ontslagen Roks. Bij de club lijkt men eindelijk door te hebben dat ook hij gefaald heeft.

Rob Meppelink, waarvan iedereen dacht dat hij ht geheim achter het succes van RBC was, heeft wisselend succes met zijn aankoopbeleid en is de langetermijnvisie uit het oog verloren. Natuurlijk heeft hij ook goede dingen gedaan voor RBC, maar hij heeft de club niet kunnen behoeden voor foute keuzes. Zijn uitspraken getuigen van een vrij hoog egogehalte en de vriendjespolitiek die hij doorvoert is niet goed voor de club. Ook de manager voetbalzaken, die verder moet kijken dan n seizoen, blijkt een houdbaarheidsdatum te hebben. Misschien lag de grens van Rob Meppelink bij RBC wel op drie jaar, of zelfs nog daaronder




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd